Wednesday, June 18, 2008

What I do in my semester break at home??

Hello… huhu… actually I saja je nak post blog ni… since blog ni menjadi DIARI kehidupan i… huhu…. Ok….

25 OKTOBER 2008 …. I got 2 events to attend that day…. And…. I got 2 gown untuk disiapkan sebelum itu untuk that day!!! Satu EVENING DRESS untuk event kawan I, AJ… and another one… a WEDDING GOWN for my best friend wedding….! I’m much exited but…. Huh!! Tough!!

So… I memulakan process membuat baju yang paling paling first and paling penting untuk fashion designer iaitu DESIGN!!!! Huhu…. Maka tertiarap lah I di ruag tamu di depan tv rumah I berbekalkan sebatang pensil, beberapa keping kertas dan sebiji eraser…., memulakan process design…. Hurmmmm…. Maka, berbekalkan konsep yang sudah dibincangkan dengan my friends….. pensil pun ditarik…. Dan muncullah beberapa design yang agak…. Huh… AZAB!! &(*^##@&^*(^! Hishh…. Maka… setelah beberapa kertas dibuang… terhasillah beberapa design yang polish… hehe… im so glad!!.... tunggu hasilnya….!

Huhu…thanx to MAK ABAH yang memberi pendapat k…. dan kucing atau sebetulnya ADIK KANDUNG I…, SABU yang setia menanti di sebelah I sementara I menyiapkan design….!

ADIK KANDUNG I, SABU!

Dann lagi satu bende yang I buat masa semester break ini ialah menjait beg baru untuk I pakai….

Ceritanya…. I agak saket mata melihat beg lama I yang berwarna putih dan berstripe hitam…. Kerana beg tu dah azab!! Kotor dan ada bahagian yang sudah koyak….. dan pada masa yang sama I teringat akan seluar jeans LEVI”S I yang dah lama…. (tak muat…. Zaman I berpinggang 34…!!)… lalu…. Apa yang I buat ialah menetas kembali semua bahagian beg I itu menjadi keping –keping kain semula…. Lalu process design beg pun bermula….

I bermain main dengan panel dengan mencantumkan kain jeans hitam I dengan kain stripe hitam putih dari beg lama i… macam macam process dilakukan… topstitch, embroidery stitching, quilting, dan akhirnya badan beg yang lengkap dengan tempat letak lighter Siap! Huhuhuhu… dan I terfikirkan lining beg itu…. Hurmmm… maka plastic yang penuh dengan lebihan kain di bilik I dikorek semula…. Lalu muncullah kain thai silk berwarna shocking pink!!! Erm…. Kejutan! Apabila kain diukur…. Cukup cukup!!! Alhamdulillah! Dah siap jait lining… I buat pocket kecil di lining itu…untuk memasukkan duit syiling dan sebagainya….. process mencantumkan lining dengan badan beg pun bermula….

Tiba- tiba…. Brapppp! Alamak…. Mesin jait I tersangkut! (mesin jait singer yang lama je… bukan mesin jait industry..) hmmm… I duk korek korek…. Tapi mesin masih tidak boleh menjait….. dah kene hantar kedai….. hmmm….. tergendalalah keje i…. orang kedai yang repair mesin I ckp, gear mesin jait tu patah!!! Yela… mana tak nya…. Menjait berlapis lapis kain jeans!!! Huh!!! Mak I pun berleter kerana…. Setiap kali I balik rumah apabila tiba semester break…. Mesin jait akan rosak…! Huhu…. “Mesin lama kan mak”…. Kata i… huhuhu… sorry mak…. Setelah 3 hari menunggu mesin siap dibaiki (sempatlah jugak I buat lapel bag tu yang lengkap bertatahkan Krista swarovski!) ….

I pun menyambung balik project i… siaplah beg baru i… lengkap berlining…. Apabila di check semula… kain lining thai silk itu adalah kain lebihan ZERY ZAMRY yag zery gunakan untuk membuat riben di kerusi rumahnya (I pinjam.., tapi lupa nak pulangkan, dan kat rumah I, I ingat kain tu I punya..!) so…. Sorry zery!! Huhu!!

Dan, pada hari ahad 15 JUN 2008, I pun bawaklah beg tu ke reunion skolah i….! Alhamdulillah! Semua kawan I puji beg tu… huhu…. Erm…. Gamba beg nanti I post kat entry yang akan datang….

No comments: